Μία εγκυμοσύνη φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή της εγκύου και φυσικά στη διατροφή της. Η έγκυος πρέπει να τρώγει για δύο, αλλά όχι όσο δύο... Τα θρεπτικά συστατικά έχουν ζωτική σημασία για εκείνη και το έμβρυο.
Από τα σημαντικότερα είναι οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στο σχηματισμό των ιστών του εμβρύου. Οι συνιστώμενες προσλήψεις έχουν υπολογισθεί στα 50 γραμμ. ημερησίως για μία μη έγκυο γυναίκα και 10 γραμμ. επιπλέον για την έγκυο, ή συνολικά 1,3 γραμμ./κιλό σωματικού βάρους.
Μερικά λιπίδια, ιδίως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ανάπτυξη, η λειτουργία και η δομή του εγκεφάλου εξαρτώνται κατά πολύ από τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Αν η δίαιτα της εγκύου περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά, εξασφαλίζει μία επαρκή πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τουλάχιστον 100 γραμμ. υδατανθράκων πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά, ώστε η πρωτεΐνη να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων από τις διάφορες ομάδες προσφέρουν υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κατά την εγκυμοσύνη, δίνεται έμφαση στην πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου και φυλλικού οξέος. Για το σίδηρο και το ασβέστιο τα στοιχεία είναι λίγο - πολύ γνωστά. Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη μεγάλης σημασίας για την εγκυμοσύνη, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του κυττάρου. Η έλλειψη του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο και τον πλακούντα. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι έλλειψη φυλλικού οξέος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βλάβης στο νευρικό σωλήνα του νεογνού. Οι ανάγκες σε φυλλικό οξύ μπορούν να καλυφθούν, από την άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Eίναι φανερό πως η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την έγκυο. Είναι σημαντικό να επιλέγει για τη δίαιτα της, τρόφιμα από όλες τις ομάδες, προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης: ομάδα ψωμιού και δημητριακών, ομάδα φρούτων και λαχανικών, ομάδα γάλακτος και την ομάδα κρέατος,
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνει η έγκυος - χορτοφάγος στην ισοζυγισμένη διατροφή. Η χρησιμοποίηση πρωτεΐνης στη μικτή δίαιτα είναι περίπου 70%, ενώ σε περιπτώσεις αυστηρής χορτοφαγίας, είναι ακόμα μικρότερη. Επιπρόσθετα το ασβέστιο δεσμεύεται από το οξαλικό οξύ των λαχανικών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις. Επίσης διατρέχει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης της Βιταμίνης Β12 που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου.
Μικρά Μυστικά Διατροφής κατά την εγκυμοσύνη
Για μια υγιεινή διατροφή, λέμε : Όχι στα λιπαρά, στις έτοιμες ή πλαστικές τροφές προτηγανισμένα, στο γρήγορο φαγητό, στο αλκοόλ. Ναι στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, στα φρούτα, στο άπαχο γάλα - γιαούρτι - τυρί, στους χυμούς, στις σαλάτες, στα χορταρικά και δημητριακά.
Περιορίστε το λίπος στη διατροφή σας, ιδιαίτερα το ζωικό (βούτυρο, μαγιονέζα, λίπος γάλακτος - κρέατος).
Περιορίστε την πρόσληψη χοληστερόλης. Ευθύνεται για την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων (δηλαδή κρέας, ζωικά προιόντα).
Να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού!!!
0 comments