Φυλλικό Οξύ και Εγκυμοσύνη

Αρκετές μελέτες από πολλές χώρες έδειξαν ότι, όταν οι υποψήφιες για εγκυμοσύνη γυναίκες λαμβάνουν τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη σύλληψη και καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 400-600 μg συνθετικού φυλλικού, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για να αποκτήσουν ένα έμβρυο με σοβαρές ανωμαλίες στην διάπλαση του εγκεφάλου και του νωτιαίου του μυελού (π.χ. ανεγκεφαλία, μηνιγγοκήλη, δισχυδής ράχη), να γεννήσουν ένα παιδί με πνευματική καθυστέρηση και μειωμένο βάρος γέννησης και να παρουσιάσουν επιπλοκή της κύησης, όπως αυτόματες αποβολές, πρόωρο τοκετό και εκλαμψία.
Σε μια μελέτη που έγινε στην Κίνα  και αφορούσε περίπου 250.000 γυναίκες, αυτές που έλαβαν δυο μήνες πριν από τη σύλληψη 400 μg συνθετικού συμπληρώματος φυλλικού, είχαν κατά 85% μειωμένο κίνδυνο για αυτές τις ανωμαλίες στην εγκυμοσύνη. Η λήψη φυλλικού πρέπει να γίνεται πριν από την σύλληψη, διότι η διαμόρφωση του νευρικού συστήματος του εμβρύου γίνεται πριν καν διαπιστώσει η γυναίκα ότι εγκυμονεί.
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη φυλλικού;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσουμε τις προσλήψεις μας σε φυλλικό οξύ και να διατηρήσουμε την ομοκυστεΐνη μας (άρα και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο) σε χαμηλά επίπεδα:
1.            Να χρησιμοποιήσουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει μικρές ποσότητες (400-600μg) φυλλικού.
2.            Να τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Τέτοια τρόφιμα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το πράσινο λάχανο, η ρόκκα, ο μαϊντανός, τα αντίδια και τα άλλα χόρτα, η ντομάτα, το συκώτι, το μπρόκολο, τα χλωρά φασολάκια, ο αρακάς, τα κολοκύθια και τα σπαράγγια.
3.            Να τρώμε τουλάχιστον δυο πιάτα την ημέρα από σαλάτες με ωμά φυλλώδη λαχανικά.
4.            Το μαρούλι και το λάχανο να είναι ψιλοκομμένα. Και τούτο διότι στα λαχανικά το φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες (π.χ. η β-καρωτίνη και το λυκοπένιο) περιβάλλονται από ένα κέλυφος, το οποίο πρέπει να σπάσει για να μπορέσουν να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν από το έντερο, πράγμα που διευκολύνεται με τον λεπτό τεμαχισμό των φύλλων. Επομένως η άποψη ότι οι πράσινες σαλάτες πρέπει να σερβίρονται χοντροκομμένες δεν ευσταθεί.
5.            Να προτιμάμε το μαγείρεμα των λαχανικών στον ατμό. Τα χόρτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι πολύ βρασμένα.
6.            Να προσθέτουμε στις σαλάτες μας ωμό (τρυφερό) και λεπτοκομμένο σπανάκι.
7.            Τα ωμά λαχανικά να κόβονται αμέσως πριν από το φαγητό και να μην συντηρούνται κομμένα στο ψυγείο
8.            Να μην καταναλώνουμε χυμό πορτοκαλιού, ταυτόχρονα με άλλα τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό. Ο χυμός του πορτοκαλιού παρεμποδίζει την απορρόφηση του φυλλικού των άλλων τροφίμων.

Συμπέρασμα:
Το φυλλικό οξύ είναι ένα πολύ χρήσιμο συστατικό για την προάσπιση της υγείας μας. Οι αυξημένες προσλήψεις του αναμένεται να ελαττώσουν αρκετά τις ανεπιθύμητες εκβάσεις για την υγεία μας, όπως είναι τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και τα νοητικά ελλείμματα (πχ. Η απώλεια μνήμης και η νόσος Alzheimer), που σχετίζονται με τη γήρανση.

0 comments