Πρόληψη της οστεοπόρωσης: διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα παιδιών σχολικής ηλικίας στην κεντρική Ιταλία.

Η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου αποτελεί βασική παράμετρο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά τις πρώτες 3 δεκαετίες της ζωής, για να επιτευχθεί η μέγιστη οστική μάζα. Για τον ίδιο λόγο, επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας. Σκοπός της μελέτης ήταν να ελεγχθούν οι διαιτητικές συνήθειες και η συμμετοχή σε αθλοπαιδιές σε ομοιογενή πληθυσμό παιδιών σχολικής ηλικίας. Σχετικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν με ερωτηματολόγιο από 500 μαθητές ηλικίας 9-12 χρόνων (238 αγόρια και 262 κορίτσια), που διαμένουν στην κεντρική Ιταλία. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη ασβεστίου, τα ποσοστά ανεπαρκούς πρόσληψης ήταν 21% σε ηλικία 6 χρόνων, 35% σε ηλικίες 7-10 χρόνων και 52.5% σε ηλικίες 11-14 χρόνων. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάλυπταν το 57% των αναγκών σε ασβέστιο (17% και 40%, αντίστοιχα), το νερό το 24%, και οι υπόλοιπες τροφές το 19%. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών (43.5%) δεν μετέχουν σε ανταγωνιστικές αθλοπαιδιές και προτιμούν, σε ποσοστό 58.3%, μη φέροντα βάρη αθλήματα (κυρίως ποδήλατο) αντί για φέροντα βάρη (κυρίως ποδόσφαιρο).
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων νεαρής ηλικίας δεν παίρνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες ασβεστίου. Ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η επίπτωση χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου, γεγονός που, πιθανόν, σχετίζεται με τον περιορισμό του ελέγχου των γονιών, όσον αφορά στο διαιτολόγιο του παιδιού. Ένα εθνικό πρόγραμμα υγείας για την προαγωγή της κατάλληλης σωματικής άσκησης και την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου στα παιδιά, ήδη από το δημοτικό σχολείο, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη.
 
Coaccioli S, Ponteggia M, Ponteggia F, Fatati G, Di Gianvito A, et al.
Department of Internal Medicine and Rheumatology Unit, University of Perugia “Santa Maria Hospital”, Terni, Italy
Clin Ter 2006; 157(6): 489-94

0 comments