Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που άπτεται διατροφικού χειρισμού είναι η δυσκοιλιότητα που παρουσιάζεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κατά τη φάση της κύησης, όπως και γενικότερα περιλαμβάνει τις παρακάτω λέξεις κλειδιά:

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Είναι αλήθεια πως τα τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έρχονται τελευταία στις διατροφικές προτιμήσεις. Έτσι όσπρια, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα δεν αποτελούν τροφές στην “πρώτη λίστα” κατανάλωσης, σε αντίθεση με αυτές που περιέχουν αυξημένη ποσότητα λιπαρών και ζάχαρης, όπως συμβαίνει με τα γλυκά, τα τηγανιτά και τα διάφορα τυποποιημένα snack. Να λοιπόν πως εξηγούνται τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας που σήμερα παρατηρούμε.
Οι φυτικές ίνες λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων τους λειτουργούν άκρως ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι φυτικές ίνες ως ποικιλία φυτικών ουσιών είναι το άπεπτο (αδιάσπαστο) μέρος της τροφής που περνά μέσα από Λεπτό και Παχύ έντερο και αποβάλλεται σχεδόν αυτούσιο.
Αυτή είναι η ιδιότητα τους που τις κάνει αναντικατάστατες στην ανθρώπινη διατροφή, αφού αυξάνουν τον όγκο και το χρόνο διέλευσης των τροφών από το έντερο. Προκαλούν έτσι αίσθημα κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο - απώλεια βάρους. Κατακρατούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα συμμετέχοντας στην απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Πολλά είναι τα πρόβλημα που προκύπτουν από έλλειψη φυτικών ινών με πρώτο αυτό της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον αυξημένη χοληστερίνη, αύξηση του σακχάρου αίματος (Διαβήτης), Χολολιθίαση, Ισχαιμική καρδιοπάθεια και Καρκίνος Πάψεως εντέρου.
Πολύ καλές πηγές φυτικών ινών είναι το πλήρες ψωμί, ψωμί σικάλεως, δημητριακά, πίτουρο και τα προϊόντα του, όσπρια, ξηροί καρποί, φρέσκα φρούτα (με το φλούδι) και τα λαχανικά.
Πως όμως αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών; Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει καθημερινά τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών. Αυτές μπορούμε να τις εξασφαλίσουμε: αντικαθιστώντας το άσπρο ψωμί με ολικής αλέσεως ή σικάλεως. Συμπεριλαμβάνοντας ποικιλία τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες (φρούτα, χορταρικά - λαχανικά). Τρώγοντας όσπρια τουλάχιστον δύο γεύματα την εβδομάδα. Τρώγοντας καθημερινά στο πρωινό μας δημητριακά που περιέχουν φυτικές ίνες.


Όμως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι σχετικά με τις φυτικές ίνες πρέπει να σημειώσουμε ότι αντενδείξεις για την κατανάλωση τους αποτελούν η Σπαστική Κολίτιδα και διαρροϊκές καταστάσεις.

0 comments