Κοτόσουπα

Τα ζωντανά πουλερικά παλιότερα δεν έλειπαν από καμία αυλή, ακόμη και στις πόλεις, ωστόσο δεν θυσιαζόταν έτσι εύκολα ένα κοτόπουλο. Για την κοτόσουπα συγκεκριμένα το κατάλληλο πουλερικό ήταν η γριά κότα του κοτετσιού, που πια δεν δίνει αυγά και έχει όσο λίπος χρειάζεται για να δώσει νοστιμιά στη σούπα.

 

Η κοτόσουπα είναι συνηθισμένη και σε άλλες χώρες. Η τέχνη στην ελληνική εκδοχή είναι στο πόσο βελούδινο και κρεμώδες θα γίνει το αυγολέμονο. Ο μέγας φόβος είναι να μην κόψει, έχει σημασία το χτύπημα των αυγών, η προσθήκη των κρόκων στη μαρέγκα, στο πώς θα ρίξεις τον λεμονοχυμό.


Υλικά

1 κοτόπουλο μέτριο, ολόκληρο, καθαρισμένο (το χωριάτικο είναι ασυναγώνιστο)

 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα

 2 καρότα, καθαρισμένα

 2 φύλλα δάφνης

 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για σούπα (π.χ. νυχάκι)

 60 ml ελαιόλαδο ή όσο λέει το πρόγραμμα διατροφής (αν την σούπα την κάνουμε με χωριάτικο κοτόπουλο το λάδι μπορούμε να το παραλείψουμε)

 αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

ξύσμα από ένα λεμόνι

 

Για το αυγολέμονο

 2 αυγά

 χυμός από 1 λεμόνι

 

1.     1. Ξεκινάμε βάζοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου στη χύτρα, μαζί με το νερό, τη δάφνη, το θυμάρι, τους κόκκους πιπεριού, το αλάτι.

2.       2. Μόλις ανασηκωθεί η βαλβίδα και βγαίνει ατμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και βράζουμε για 30 λεπτά (για χωριάτικο κοτόπουλο).

3.       3Βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε σε μια πιατέλα και όταν κρυώσει λίγο, το ξεψαχνίζουμε και κομματιάζουμε το ψαχνό.

4.       4. Σουρώνουμε τον ζωμό της χύτρας, τον ρίχνουμε ξανά στο σκεύος και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

5.       5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και κλείνουμε ξανά τη χύτρα, βράζουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά, ύστερα με ένα μπλέντερ ομογενοποιούμε τα λαχανικά (προαιρετικά).

6.       6. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να γίνει.

7.       7. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και το ξύσμα από το λεμόνι, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.


Αυγολέμονο

 

1         Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή μπλεντερ τα αυγά, να αφρατέψουν.

2         Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σταδιακά το 1/3 από τον ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.

3         Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.

0 comments