Τροφική δυσανεξία είναι τροφική ευαισθησία που οφείλεται σε κάποια γενετική ενζυμική ανεπάρκεια ή ενζυμική ανεπάρκεια που έχει προκληθεί από την λήψη φαρμάκων. Μία γενετική ενζυμική ανεπάρκεια είναι η δυσανεξία της λακτόζης, αιτία της οποίας είναι η έλλειψη της λακτάσης, ενός ενζύμου του πεπτικού συστήματος που απαιτείται για τον μεταβολισμό της λακτόζης. Άλλη είναι αυτή της δυσανεξίας της ζαχαρόζης, η φαινυλοκετονουρία (δυσανεξία στην φαινυλαλανίνη) και η κυάμωση που είναι μια δυσανεξία προς τα κουκιά.
Η δυσανεξία συνήθως εμφανίζει πόνο στο στομάχι και στην κοιλιά, μετεωρισμό (φουσκώματα), δυσπεψία, διάρροιες, τάση για έμετο, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, χρόνια κόπωση, διανοητική «θολούρα» και ζάλη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μόνο το 2-4% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει κάποια μορφής δυσανεξία και οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τεστ δυσανεξίας τροφίμων
Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες αυτών των τεστ: αυτά που χρησιμοποιούν δείγμα αίματος και αυτά που λειτουργούν με ηλεκτρόδια. Η κοινή τους θεωρητική βάση είναι η εξής: όταν υπάρχει τροφική αλλεργία, μόνο στο 20-25% των περιπτώσεων μπορεί να έχουμε την κλασική άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία εμπλέκει την IgE ανοσοσφαιρίνη, ενώ στο 75-80% των περιπτώσεων έχουμε καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση και εμπλέκεται η IgG ανοσοσφαιρίνη. Αυτά τα τεστ λοιπόν ανιχνεύουν τα αντισώματα IgG και μας προστατεύουν από τα τρόφιμα ή τα συστατικά τροφίμων που μας προκαλούν αυτή την αλλεργική αντίδραση, αποκλείοντάς τα από το καθημερινό διαιτολόγιο για τουλάχιστον έξι (6) μήνες.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε 2 θέματα:
- Οι επιστήμονες υγείας (οι πιο αρμόδιοι σε αυτό το θέμα είναι οι αλλεργιολόγοι) τονίζουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος στην τροφική δυσανεξία.
- Τα αντισώματα IgG είναι η άμυνα του οργανισμού στα μικρόβια και τους ιούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα IgE της αλλεργίας.
Συμπέρασμα
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη στην θεωρία των τεστ δυσανεξίας τροφίμων.
«Υπάρχει δυσανεξία στις πρωτεΐνες του γάλακτος και δυσανεξία που προκαλεί το γάλα από την έλλειψη λακτάσης», διευκρινίζει ο γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή κ. Ηλίας Μαλλάς. «Πέραν αυτής, υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες τροφές, αλλά δεν μπορούμε να συσχετίζουμε τη δυσανεξία ή την αλλεργία με την παχυσαρκία και να τις χρησιμοποιούμε ως μεθόδους απώλειας βάρους».
Αποκλείοντας ευρύ φάσμα τροφών και ομάδων τροφίμων μπορεί να προκληθούν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, ενώ η όποια αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων είναι εφήμερη και οφείλεται αποκλειστικά στο σημαντικό διαιτητικό περιορισμό που επιφέρουν, άρα και στις μειωμένες θερμίδες που αυτός συνεπάγεται.
Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα, όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, τη σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.
Η παχυσαρκία δεν είναι μία αλλεργική αντίδραση και δεν έχει σχέση με την ανοσολογία, είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας και των κακών διατροφικών συνηθειών που έχουμε αποκτήσει.
0 comments