Όλα στα κάρβουνα; ....Μέρος πρώτο
Είναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;
Η
απάντηση είναι εξαρτάται.
Τις επόμενες
2 ημέρες θα σας δώσουμε κάποιες απλές συμβουλές για την καλύτερη χρησιμοποίηση της
ψησταριάς σας.
Όταν τα
κρέατα ψηθούν σε κάρβουνα ή σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται ετεροκυκλικές
αρωματικές αμίνες, οι οποίες σε συσσωρευμένες συγκεντρώσεις έχουν συνδεθεί
με καρκινογένεση. Υπάρχει τρόπος όμως για να μειώσουμε την
επικινδυνότητά τους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι το μαρινάρισμα των
κρεάτων πριν από το ψήσιμο. Η χρήση ορισμένων χόρτων και λαχανικών
πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες για τη μαρινάδα, όπως το σκόρδο, το
κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, ο βασιλικός, το θυμάρι συστήνεται λόγω του
ότι μειώνει ουσιαστικά τη σύνθεση καρκινογόνων ουσιών. Επίσης το κρέας πρέπει
να γυρίζεται συχνά όταν ψήνεται στα κάρβουνα, ώστε να αποφεύγονται οι πολύ
ψηλές θερμοκρασίες και να ψήνεται αργά και σε χαμηλή φωτιά. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε
να καταναλώνετε τα καμμένα μέρη του κρέατος. Επιπλέον, οι
αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η υψηλή περιεκτικότητα των διαιτητικών ινών των
λαχανικών πρέπει να συνοδεύουν το γεύμα μας. Φτιάξτε μια πλούσια σαλάτα και
χρωματίστε την με φρούτα όπως το ρόδι για επιπλέον βιταμίνες.

Σουβλάκια για παιδιά
Τα
σουβλάκια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ξεγελάσετε
τα παιδιά να φάνε υγιεινά. Τα παιδιά αγαπούν την ιδέα των τροφίμων πάνω σε ένα
ραβδί, έτσι αφήστε τα να δημιουργήσουν το δικό τους. Συνήθως δεν τους αρέσει να
τρώνε τα φρέσκα ψάρια. Τα μικρά φρέσκα ψάρια, όπως η σαρδέλα, μπορείτε να τα
κάνετε επίσης σουβλάκια. Τοποθετήστε σε ένα ολόκληρο μικρό φρέσκο ψάρι ένα
καλαμάκι μέχρι την βάση του κεφαλιού του και ψήστε το στα κάρβουνα. Επίσης,
μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά σουβλάκια από κρέας με λαχανικά, και
να φτιάξετε σουβλάκια από πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια ή κολοκυθάκια, για ένα
απλό και υγιεινό γεύμα στη σχάρα.
…..Συνεχίζουμε
αύριο
0 comments