Όλα στα κάρβουνα; …..Μέρος δεύτερο
Ένα από
τα κύρια οφέλη από τα ψητά τρόφιμα είναι η γεύση
που δίνουν στο φαγητό. Η γεύση του καπνού δίνει ωραία γεύση στο φαγητό, χωρίς τη χρήση πρόσθετων με υψηλή
θερμιδική αξία, όπως σάλτσες ή βούτυρο. Επίσης, το ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των
τροφίμων, διότι τα τρόφιμα όταν ψήνονται, χάνουν μέρος από το λίπος τους, οπότε
είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο
υγιεινά. Επιπλέον, το ψήσιμο στη σχάρα αυξάνει τη γεύση του τροφίμου χωρίς την προσθήκη νατρίου. Το νάτριο,
δηλαδή το αλάτι, προσελκύει την υγρασία από τους ιστούς στην κυκλοφορία του
αίματος, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής
πίεσης.
Αποτελούν
άριστη διατροφική επιλογή, είναι νόστιμα και έχουν την τιμητική τους κάθε
καλοκαίρι. O λόγος φυσικά για τα ψάρια, τα οποία έχουμε κάθε λόγο να
καταναλώνουμε 2 - 3 φορές την εβδομάδα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Το ψάρι είναι
μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μια τροφή πολύ καλή για την
υγεία με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθάνε τον ανθρώπινο οργανισμό.
Περιέχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή χοληστερόλη και χαμηλά
κορεσμένα λιπίδια, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην υγεία
σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε τα ψάρια είναι ψητά και όχι
τηγανητά, έτσι ώστε να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία. Ιδανικά ψάρια
για να ψήσετε στα κάρβουνα είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η
τσιπούρα, η πέστροφα, ο ξιφίας, οι σαρδέλες, το φαγκρί κ.ά.
Οι θερμίδες στα ...ψητά
Tρόφιμο
(250 γρ. ψημένο)
|
Θερμίδες
|
Χοιρινή
μπριζόλα
|
460
|
Μοσχαρίσια
μπριζόλα
|
580
|
Kοτόπουλο
μπούτι (με την πέτσα)
|
380
|
Κοτόπουλο
στήθος (με την πέτσα)
|
320
|
Σουβλάκι
χοιρινό
|
360
|
Mπιφτέκι
χοιρινό
|
480
|
Παϊδάκι
αρνίσιο (70 γρ. ψημένο)
|
160
|
(Σημ.: Αν αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κρέας ή
την πέτσα από το κοτόπουλο, είναι σαφές οι θερμίδες θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο)
…..Συνεχίζουμε
αύριο
0 comments