Το «εισιτήριο» της μακροζωίας (Μέρος πρώτο)


Θέμα πολυσυζητημένο αλλά ανεξάντλητο, η έγνοια των ανθρώπων για το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Άραγε υπάρχουν τροφές που επάγουν τη μακροζωία; Η επιστήμη μας έχει πλέον δώσει τα φώτα της και μας έχει δείξει τον δρόμο για ένα υγιή και μακρύ βίο.

Τα αντιοξειδωτικά
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από βλάβες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές αποτελούν φυσικά μεταβολικά παραπροϊόντα του οργανισμού, η συσσώρευσή των οποίων στον οργανισμό, οδηγεί σε κυτταρική γήρανση και σε προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α και C, όπως τα πορτοκάλια, τα μούρα, το σπανάκι, τα ακτινίδια, οι φράουλες, το μπρόκολο. Επίσης, σε τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι και το ρόδι.

Ελαιόλαδο
Βασικό συστατικό της φημισμένης Μεσογειακής Διατροφής. Εξασφαλίστε την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος, αντικαθιστώντας με αυτό τα άλλα έλαια, ακόμα και στο τηγάνισμα. Καθυστερεί τη γήρανση των αγγείων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η ωφέλιμη δράση του έγκειται στο αυξημένο ποσοστό ωφέλιμων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει, αλλά και στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Προσοχή στην υπερκατανάλωση, καθώς, ως λίπος, δεν παύει να αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο.

Ψαρεύουμε… υγεία
Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως η τσιπούρα και οι σαρδέλες, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σχολιαστούν οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Αν και η καθημερινότητά τους υπαγορεύει μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων διατηρούνται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της παράλληλης κατανάλωσης άφθονων λιπαρών ψαριών. Συστήνεται η κατανάλωσή τους 1-2 φορές τη βδομάδα.


Η Συνέχεια Αύριο…

0 comments