Βιταμίνες
για… στύψιμο!
Φρέσκα
πορτοκάλια πρέπει
να υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μας, ώστε να
μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα ένα φυσικό χυμό ή
ακόμη καλύτερα να τα καταναλώσουμε ωμά. Όπως γνωρίζουμε
πλέον όλοι τα πορτοκάλια είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη
C. Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, έχει
βρεθεί ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να παρεμποδίζει
την αρνητική δράση των ελευθέρων ριζών που παράγονται στον οργανισμό μας κατά
τη διάρκεια του φυσιολογικού κυτταρικού μεταβολισμού. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που προκαλούν βλάβες σε κύτταρα του οργανισμού μας και μπορούν
να οδηγήσουν σε εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως η αρτηριοσκλήρυνση, διάφορα
καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και κάποιες μορφές
καρκίνου. Όμως, η βιταμίνη C είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματος,
καθώς συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αυξάνει και
την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, που υπάρχει
στα φυτικά τρόφιμα.
Λευκή…
δύναμη
Το γάλα και το γιαούρτι είναι
οι πλουσιότερες πηγές σε ασβέστιο, δηλαδή στο βασικό
δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Εκτός από την καλή υγεία και
ανάπτυξη των οστών, έχει βρεθεί ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να
οδηγήσει σε μείωση τουσωματικού λίπους και σε καλή διαχείριση του
σωματικού βάρους, ενώ προλαμβάνει την
εμφάνιση διαφόρων τύπου καρκίνου και κυρίως του καρκίνου τουπαχέος εντέρου. Επιπλέον, το γιαούρτι και το γάλα είναι
τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής
αξίας. Έρευνες έχουν δείξει και τη σημαντική συμβολή του γιαουρτιού
στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
εξαιτίας της καλλιέργειας μικροοργανισμών φιλικών προς το έντερο που περιέχουν.
Το γιαούρτι πιθανότατα βοηθάει και σε άλλα θέματα υγείας όπως: δυσκοιλιότητα,
διαρροϊκό σύνδρομο και δυσανοχή λακτόζης. Συστήνεται η κατανάλωση 2-3
μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως(1 μερίδα: περίπου 1
κεσεδάκι γιαούρτι, 1 ποτήρι γάλα)
«Πράσινο»
στην υγεία
Το μαρούλι μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή βάση για
τις σαλάτες σας. Είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, τα
οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, μια
βιταμίνη σημαντική για την όρασή μας και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των οστών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το μαρούλι ανήκει στην κατηγορία των
πράσινων φυλλωδών λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη σημαντική για τις μεταβολικές
λειτουργίες του οργανισμού, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την
προστασία της καρδιάς. Το μαρούλι περιέχει επίσης φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του
εντέρου και τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Φτιάχνοντας σαλάτα από
μαρούλι πρέπει να προσέξουμε τι θα προσθέσουμε ως dressing. Το ιδανικό θα ήταν
να φτιάξουμε λαδολέμονο ή λαδόξυδο ή λίγο ξύδι μπαλσάμικο και να αποφύγουμε την
προσθήκη μαγιονέζας
ή άλλης βαριάς σως που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά.
0 comments