Λείπει κάτι από το ψυγείο; (Μέρος Δεύτερο)


Δυναμωτικοί ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολύτιμα για την υγεία μέταλλα, όπως μαγνήσιοφώσφορο και σε μικρότερη ποσότητα ασβέστιοψευδάργυρο και κάλιο και περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικής βιταμίνης E και κάποια ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τακαρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Βμαγνήσιοφώσφορο και κάλιο. Οι δύο αυτοί ξηροί καρποί μας προσφέρουν και αρκετές φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν ή βελτιώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου), μειώνοντας τα λιπίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και την ινσουλινοαντίσταση. Επιπλέον βελτιώνουν τη σωματική σύσταση μειώνοντας το κοιλιακό λίπος και τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Μπορείτε να εντάξετε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, προσθέτοντάς τα στις σαλάτες, στο γιαούρτι ή στο γάλα σας ή ακόμη και μόνα τους σαν σνακ. Προσοχή όμως, καταναλώστε τα με μέτρο γιατί είναι πλούσια σε λίπος και θερμίδες.


Σαρδέλες του… κουτιού

Οι σαρδέλες της κονσέρβας είναι μια γρήγορη και οικονομική λύση για να έχετε μια πλούσια πηγή ωμέγα-3λιπαρών οξέων. Τα Ωμέγα-3 (πολυακόρεστα) λιπαρά οξέα έχει βρεθεί από πολλές έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι ίσως προλαμβάνουν την εμφάνιση κάποιων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του προστάτη. Παράλληλα οι σαρδέλες αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίουφωσφόρου,καλίου και ψευδαργύρου.



Το θαυματουργό μπρόκολο


Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σεκαροτενοειδή, πρόδρομες ουσίες για τη σύνθεσηβιταμίνης Α στον οργανισμό, μια βιταμίνη σημαντική για τη λειτουργία της όρασης, του ανοσοποιητικούσυστήματος και άλλων λειτουργιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή ίσως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου ή ακόμη και στην καλύτερη πρόγνωση ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει. Το μπρόκολο περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, σημαντική για την πήξη του αίματος και για την παραγωγή κάποιων πρωτεϊνών των οστών και των νεφρών, αντιοξειδωτική βιταμίνη C και μεγάλη ποσότηταφυτικών ινών.




Συνεχίζουμε αύριο….

0 comments