Θετικά:
Συνδυάζει
πρωτεΐνη με φυτικές ίνες.
Αρνητικά:
Αρκετές
θερμίδες
Πολύ
λάδι
Συμπέρασμα: Οι
γνωστές πολυσαλάτες της Rio Mare θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό γεύμα
αφού συνδυάζουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, και φυτικές ίνες. Περιέχουν λίγα υλικά:
τόνο, φασόλια, πιπεριά, καλαμπόκι και καρότο, πιπεριά και αραβοσιτέλαιο. Ωστόσο
έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Η μια κονσέρβα που είναι αρκετά μικρή έχει
312 θερμίδες και 20,8 γρ. λιπαρά. Τα λιπαρά αποτελούν το 60% των θερμίδων. Αυτό
είναι αρκετά υψηλό ποσοστό, και οφείλεται στο αραβοσιτέλαιο, μιας και ο τόνος
κονσέρβας και τα άλλα υλικά (λαχανικά, φασόλια) έχουν ελάχιστα λιπαρά. Στην
ουσία λοιπόν θα μπορούσες να λάβεις σχεδόν τις μισές θερμίδες αν δεν είχε τόσο
λάδι.
Σαν ιδέα καλή ωστόσο τα λιπαρά είναι πολλά και θα
μπορούσε να είναι καλύτερα. Το αραβοσιτέλαιο είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών
οξέων Ωμέγα-6. Τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που σημαίνει
ότι δεν τα παράγει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή
μας. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου
λαμβάνουν περισσότερα Ωμέγα-6 και λιγότερα Ωμέγα-3. Τα πολλά Ωμέγα-6 φαίνεται
να προωθούν φλεγμονή στον οργανισμό και συσχετίζονται με κάποιες μορφές καρκίνου.
Έτσι ενώ το αραβοσιτέλαιο αποτελείται κυρίως από αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά,
το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά και θα ήταν μια
καλύτερη επιλογή. Αν επιλέγεις αυτό το προϊόν ως ένα ελαφρύ γεύμα, δεν είναι
τελικά τόσο ελαφρύ. Μια καλύτερη λύση λοιπόν θα ήταν να ανακατέψεις σκέτο τόνο
με διάφορα λαχανικά και όσπρια προσθέτοντας και μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Θα
γλυτώσεις θερμίδες και θα λάβεις πιο ευεργετικά λιπαρά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ (160 γρ.): Θερμίδες:
312, Υδατάνθρακες: 15 γρ., Πρωτεΐνη: 16 γρ., Λιπαρά: 20,8 γρ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Συστατικά:
8/10
Λιπαρά:
2/10
Θερμίδες:
7/10
Φυτικές
Ίνες: - (δεν υπήρχαν στην συσκευσία, λόγω όμως της παρουσίας των φασολιών
υπολογίζουμε ότι θα έχει περίπου 2 γρ.)
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα:
6/10
ΣΥΝΟΛΙΚΗ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:5,7/10
0 comments