Σοκολάτα & Χοληστερόλη

Τελικά η σοκολάτα, που διαβάζω στην ετικέτα ότι έχει κορεσμένα λιπαρά, ανεβάζει ή όχι τη χοληστερόλη;



Η κατανάλωση σοκολάτας δεν επιφέρει αρνητικές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης, αν και κάτι τέτοιο θα φάνταζε ικανό, από τη στιγμή που εμπεριέχει δύο βασικά κορεσμένα λιπαρά: το στεατικό (κατά 35%) και το παλμιτικό (κατά 25%).

Η «ουδετερότητα» της σοκολάτας απέναντι στη χοληστερόλη μας οφείλεται στο ότι το στεατικό αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, όπως τα άλλα κορεσμένα λιπαρά.


Έτσι, η όποια αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη του άλλου κορεσμένου λιπαρού, του παλμιτικού, αντισταθμίζεται από τις θετικές επιδράσεις που έχει το ελαικό οξύ, που είναι βασικό μονοακόρεστο λιπαρό της σοκολάτας!

0 comments