Τελικά η σοκολάτα, που διαβάζω στην ετικέτα ότι έχει κορεσμένα λιπαρά, ανεβάζει ή όχι τη χοληστερόλη;
Η κατανάλωση σοκολάτας δεν επιφέρει αρνητικές διαφοροποιήσεις
στα επίπεδα της χοληστερόλης, αν και κάτι τέτοιο θα φάνταζε ικανό, από τη
στιγμή που εμπεριέχει δύο βασικά κορεσμένα λιπαρά: το στεατικό (κατά 35%) και το παλμιτικό (κατά 25%).
Η «ουδετερότητα»
της σοκολάτας απέναντι στη χοληστερόλη μας οφείλεται στο ότι το στεατικό
αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης,
όπως τα άλλα κορεσμένα λιπαρά.
Έτσι, η όποια αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη του
άλλου κορεσμένου λιπαρού, του παλμιτικού, αντισταθμίζεται
από τις θετικές επιδράσεις που έχει το ελαικό οξύ, που είναι βασικό
μονοακόρεστο λιπαρό της σοκολάτας!
0 comments