Take 5!!! Για Γερή Καρδιά Μέρος 1ο

Κάθε μήνα σας προτείνω πέντε διατροφικές λύσεις για ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Αυτόν το μήνα, οι πέντε τροφές που αγαπάνε την καρδιά μας περισσότερο από τις υπόλοιπες.


ΡΟΔΙ

Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών του έχει φανεί πως προστατεύει από την αθηρωμάτωση, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.


ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ


Πλήθος δεδομένων συσχετίζει την ήπια κατανάλωση αλκοόλ (2-3 ποτηράκια κρασί για τους άντρες και 1-2 για τις γυναίκες) με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου σε σχέση ακόμη και με την ολική αποχή από το αλκοόλ. Λίγο κόκκινο κρασί οδηγεί σε αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL) και σε μειωμένη οξείδωση της κακής (LDL) λόγω των αντιοξειδωτικών του. Αναλύσεις δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωση οδηγεί στη μείωση των επιπέδων κάποιων παραγόντων στο αίμα που σχετίζονται με την πήξη, γεγονός που βοηθάει στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων και της απόφραξης των αγγείων.


ΚΑΡΥΔΙΑ

Εκτός από τα γνωστά σε όλους λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος κ.λπ.) τα καρύδια αποτελούν επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και καρδιοπροστατευτικών αντιοξειδωτικών. Μιάμιση χούφτα την ημέρα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων, αφού 25 γραμμάρια καλύπτουν μέχρι και το 91% των ημερήσιων αναγκών μας σε ω-3 λιπαρά. Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και άλλα βιοενεργά συστατικά συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.


Συνεχίζετε .....

0 comments