Δεν είναι λίγα τα τρόφιμα ή τα ποτά που έχουμε «παρεξηγήσει»,
θεωρώντας τα παχυντικά ή βλαβερά χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Ας βάλουμε όμως
τα πράγματα στη θέση τους.
Ο άνθρωπος τρώει γαλακτοκομικά για πάνω από 8.000 χρόνια. Υπό
φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά
συστατικά τους.
Το ζήτημα είναι σε ό,τι αφορά την εκτροφή των αγελάδων. Η
κατάχρηση αντιβιοτικών προληπτικά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του
καταναλωτή.
Απαγορεύεται γενικός η χρήση της αυξητικής ορμόνης των
βοοειδών είτε στην συμβατική είτε στην βιολογική εκτροφή ζώων
Η αλήθεια βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο.
Το γάλα και το γιαούρτι, σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν
πριν από 10 περίπου χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλουν στην
απώλεια βάρους.
Άτομα που καταναλώνουν γάλα μπορούν να χάσουν ευκολότερα σπλαχνικό
λίπος, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες.
Επειδή όμως, όπως με όλα τα τρόφιμα, η υπερκατανάλωση μπορεί
να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών
με περιορισμένα λιπαρά.
Ορισμένοι συγχέουν τη δυσανεξία στη λακτόζη με κάποια μορφή
αλλεργίας. Στην πραγματικότητα όμως είναι η αδυναμία ορισμένων οργανισμών να
χωνέψουν τη λακτόζη.
Ωστόσο όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν γιαούρτι ή
γάλα με λιγότερη ή χωρίς λακτόζη.
0 comments