Τι είναι η γλουτένη;

Πρόκειται για την κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δημητριακών και αποτελείται από τη γλιαδίνη και τη γλουτενίνη, που αντιπροσωπεύουν το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού.
Η σίκαλη περιέχει τη σικαλίνη και το κριθάρι τη χορδελίνη σε μεγάλο ποσοστό και γι' αυτό, όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη, πρέπει να αποφεύγει και αυτά τα δημητριακά.
Η γλουτένη επίσης αποτελεί ένα πρόσθετο στις τροφές που παρασκευάζονται βιομηχανικά, επειδή κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να δένουν καλύτερα στο μαγείρεμα.
Το 0,5-1 % του γενικού πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη ή αλλιώς «εντεροπάθεια εκ γλουτένης». Αυτά τα άτομα, όταν καταναλώσουν γλουτένη, αντιδρούν υπερβολικά με εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. 
Η διάγνωση γίνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου. 
Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις η διακοπή της γλουτένης πρέπει να είναι αυστηρή και η επιλογή της τροφής πολύ προσεκτική. 
Για όλους τους υπόλοιπους η γλουτένη είναι ασφαλής πρωτεΐνη για κατανάλωση


0 comments