Αν και ο μύθος αυτός έχει ξεπεραστεί, νεότερες μελέτες συνδέουν την πολύ υψηλή πρόσληψη ασβεστίου με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και κυρίως του προστάτη.
Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο δε δημιουργεί ανάλογο κίνδυνο.
Το γάλα αποτελεί την πιο γνωστή πηγή ασβεστίου. Όμως
υπάρχουν και άλλες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.
Αρχικά, όλα τα παράγωγά του όπως το γιαούρτι και το τυρί.
Στις ζωικές πηγές ασβεστίου εντάσσονται και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται
με το κόκαλο, όπως ο γαύρος ή η σαρδέλα, ενώ υπάρχουν και αρκετές φυτικές
πηγές, όπως το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και το σπανάκι.
0 comments